Търсене:
  Начало arrow ДРУГИ ТЕКСТОВЕ arrow АНАЛИЗИ arrow SMS ВЪЛНАТА – ЕТОЛОГИЯ НА КВАЗАРИТЕ ИЛИ СТОУНХЕНДЖ ЗА ХОРА БЕЗ РАБОТА
неделя, 09 май 2021 
: Начало :: ИЗБРАНИ SMS-и :: ПОЕМИ и др. :
 
КАЛЕНДАР-КЛАСАЦИЯ
НАЙ-ЛЮБИМИ
НАЙ-ЛЮБИМИ и НОВИ
ЯНУАРИ, 2015 г.
ВСИЧКИ SMS-и
ДРУГИ ТЕКСТОВЕ
АВТОРИ
КОМЕНТАТОРИ
ТЕМИ
КОНТАКТИ & ЧЗВ
РЕДАКЦИОННИ
 
КОЛЕДНА ИГРА 2009
СВЪРЗАНИ НЕЩА


РЕКЛАМА

NO!FM

това е радио

КЪСМЕТЧЕ
Я кликни!

SMS ВЪЛНАТА – ЕТОЛОГИЯ НА КВАЗАРИТЕ ИЛИ СТОУНХЕНДЖ ЗА ХОРА БЕЗ РАБОТА Печат имейл
Автор ТТ   
петък, 14 декември 2007
(юбилейно опусче)

В нашия излишно рационален свят има неща, които разкриват стойността си там, където на любезния съвременник едва ли би хрумнало да насочи капризния си поглед. И изгрява, и сияе съвършенството им в самота, привидно – неясно кому. И още по-неясно – защо...

За каузално мислещия антропоцентричен индивид остава непонятна зашеметяващата красота на кактусовия цвят – един-единствен път в годината, сред палещата пещ на смъртоносните пясъци.

Безмълвното ледено величие на Хималайските върхове в надоблачната безлюдна каменна пустош бива подминато от изтънчения, взискателен вкус на почитателите на Биг Брадър и Азис.

Нима аспирантът по теология, същият който изпада в ужас от гледката на половия акт между две мухи връз плота на домашния хладилник, е наясно какво означава бутилка бира в августовската мараня?

И дали литературно изкушеният читател би нявга оценил необятната широта, пророческата задълбоченост и разтърсващия размах на това епохално явление – широко известната вече SMS вълна?

Която четвърта година вълнува духовете на безчет поклонници, и е предизвикателство към елита на литратурните критици – за радост и щастие на своя архитект и Велик Кормчия – милия всички нам Ванко Драголов! 

Самотно битуват квазарите из невероятната, смразяваща безкрайност на суровата Вселена. Самотни и невидими – защото вместо тривиалния, та дори сладникав звезден блясък, те отпращат недоловими за просто око сигнали – с радиовълни. Ето как Природата се уподобява на нашата SMS вълна, като плагиатски ползва GSM технологии, та чрез космическите си SMS-и да запълни убийствения вакуум. И горчивата недостъпност на квазарите – помежду им.

И на съвременниците SMS-те служат – заради хроничната липса на време посред бързо вкоравяващите се европейски порядки, които наша милост като че ли закопня, но се назландисва да усвои.  

Та, подобно квазари, разпръснати из хладната пустота на социалното пространство, ние разменяме радиоимпулси със себеподобните, изпълнени с изумително точни и неизтляващи във времето проникновения. Погледнете само някои текстове от вече култовите SMS-и!  

Там говорят на “сестро” и “братко”. 
хора, дето не са си познати... 
Като секта! Закодирано, кратко! 
И завършват мисълта си с “ебати”.
 

Тревожно, Камелия, 02 август 2007 

Ето правилата за функциониране на невидимата за непосветения мрежа на SMS движението! Ето изящната простота и наситената информативност на контактите, чрез които стават възможни такива важни и дълбокомислени послания:

 
Мазния тиган измих 
и родих за тебе стих...
 

пак Камелия, 15.12.2006 

Или поредната ерупция на вихрения есемесен квазар, неговата изчерпателната инструкция, представена с такава зашеметяваща ултимативност и яснота: 

Ябълките турям смлени 
в туба до средата...
 

Рецепта за ябълков оцет, Тоня, 17 август 2007 

Или носещия се сред лъчите на Всемира, по спиралите на не една Галактика електромагнитен импулс с невероятното по своята философска всеобхватност и фундаменталност прозрение: 

Ядох зеле и сланина. 
Хубав ден се случи днес.
 

ТТ, 22 ноември 2007 

Но едва ли само медиаторният аспект на междуквазарните взаимодействия в пространствения вакуум би оправдал съществуването и силата на това впечатляващо природно явление – нашата SMS-вълна!

На какво друго се дължи нейната жизненост, устойчивост и привлекателност?  

Ето какво ще ви кажа аз, любезни мои!

Откак великият Конрад Лоренц описа основите на поведението на живите същества въз основа на наблюдението си върху социалния живот на патките, етологията се превърна в основен инструмент за разбиране на противоречивата алхимия на вътревидовите и междувидовите взаимоотношения и противоборства. И този инструмент очертава с математическа точност параметрите на животинското поведение, включително и неговата разновидност – поведението на хоминидите, привично наричани от нас хора. И тъкмо в контекста на човешкото поведение, етологията намери своя най-силен съюзник – в лицето на SMS движението. Чиито брилянтни образци надминават по стойност и най-дебелите академични студии от кръга на бихевиористичните науки! 
 
 

Нека започнем с великолепната илюстрация на интерактивния изоморфизъм в рекреативната активност при условията на фрустрация и депривация! Когато индивидът, в стремежа да се справи с делничния стрес, ригидно провежда едни и същи стереотипи на адаптивни поведенчески стратегии: 

Днеска първа смяна бях. 
Та, прибрах се и веднага - 
в ежедневния си грях - 
Хоремага
 

Иван, 03.12.2007 

Заслужава възхита и точното описание на афилиативното поведение на хоминидите, които в името на консолидиране на стадото, чрез алтруистични нагласи, вместо свирепите турнирни боеве, великодушно прокламират безкористна помощ и нежна готовност за утеха и закрила: 

Не прибирай още патката, 
нищо, че повяхва бавно. 
И с ракийката, салатката, 
не заменяй време славно! 
 
Мариан, 01.02.2007
 

Не може да подминем базисната зона на междуполовото партньорство – когато самецът, под напора на сексуалния нагон, изпълнява своя брачен ритуал на ухажване и съблазняване на самката – в стръвта си да ускри процедурите по така желаното чифтосване: 

Нося ти цял влак   
чинии за миене,  
гащи за гладене,   
тайни за криене.
 
 
Мария, 07.12.2007 

И накрая – да отдадем дължимото на регулативния процес, определящ устойчивата ролева архитектура на човешкия прайд, поддържана от доминиращия самец спрямо стремящите се към детронирането му по-млади и агресивни конкуренти. Защото трябва да има ред и всеки да знае мястото си! Бойковци – много! Ламбовски е един! 

Поетеси уча аз - 
старият козел. 
Всички блеем във захлас 
след висока цел.
 

ВБЛ, 04 август 2007 

И така, любезни мои, след като описахме голата – в преносен и пряк смисъл биология на човешката същност и приложихме понятийния апарат на етологичната наука за разгадаване на неговите смислени и безсмислени постъпки, да насочим погледа към нещо по-възвишено, одухотворено и загадъчно. 

Нима цялостната конструкция на SMS-вълната не напомня мистичните каменни стълбове на един виртуален есемесен Стоунхендж? Нима ритмите и строфите на тихо писукащите среднощни есемеси не са омайващи пеения на тайнствени друиди, що в потайна мъгла изричат в транс странни заклинания и неразгадаеми пророчества? Нима този омагьосан есемесен свят не е населен от елфи, гноми и русалки, които с тихия си енигматичен брътвеж омайват съзнанието на непосветените? Нима сиянието на GSM-ния екран, ах, онова призрачно зелено сияние – не е ли то вместилището на предисторическите невнятни знаци, на онази нордическа Кабала, с която тайнствени жреци в своя електронен Стоунхендж отправят молби към отдавна забравен езически бог, вездесъщо чертаещ съдбите на крехките земни люде?  

Запомнете задъхващата окултност на упойващия химн, носещ се протяжно над мрачните лесове и блата на палеолитната епоха, към висините на враждебното небе, към онзи надчовешки лик на Идол – вторачил слепия си взор в кончината на безкрайността! 

Напълни с катрана черен 
белите си дробове, 
черните кахъри мигом 
стават бели ядове :)
 

Генка, 15.08.2007 

Погледнете злокобното, неразгадемо и мистично обкръжение на човека от Стоунхендж, изпълненото му с прокоби ежедневие, и сетне – нощите, пронизани от първичен страх, населени от тъмни сенки и нечовешки образи на изпълзяли от преизподнята демони:

 
Седмокрили петокури 
купили си петифури, 
хапнали ги, после взели, 
па са отлетели...

 
Иван, 05.10.2007
 

Затихнете в благоговеен екстаз пред хипнотичното заклинание, събуждащо най-чисти помисли, пориви и копнежи – вместо осквернителната проказа на жаждата за кебапчета, мавруд и баклавички, вместо губителната ритмика на съвокуплението, вместо просташката бездуховност на следобедната дрямка! 

Помисли си за бъдното   
и дори за отвъдното  
отпъди неудобните спомени ...
 

Скелета, 09.10.2007 

И накрая, пречистени и извисени, смирено застанете пред олтара на Истината, за да чуете изречената от Божеството присъда, слагаща неумолим край на тленните надежди за преходни награди посред лабиринта на мимолетните делнични съблазни: 

Той е пичът около четирсет, 
който няма как да бъде с мене. 
...
 

Той е пичът около четирсет, 
със когото няма как да съм. 
 
Мария,
06.10.2007 

Дойде време, любезни мои, отново да се върнем към прозаиката на делника– защото всички от там почваме и, щем или не щем – пак там завършваме. Делничната прозаика на спарения юрган, на неизбежния пургатив, на тегобите заради непредсказуемия мензис и досадните двойки, с които размирното потомство възнаграждава през вечер потта и скуката от работното място, та не успяваме кротко да заспим пред телевизора, баш посред новините за поредния атентат в Незнамсистан или поредното наводнение в село Долно Онождене... ми то в кой окръг беше?...

И как да се спасим – всинци ние, от кръвожадната шкурка на ежедневните обязаности – за да можем да ядем и храним близките си? Не е ли есемесният елей онова мило масълце, с което намокряме остърганите ъгълчета на остатъчната си душица, за да може тя, клетата, да изтърпи до заветната Пенсия?

И с този вълшебен и не особено скъп балсам, да омекотим пришките от принудата – та поне временно, поне в мечтите си, да замязаме на нещо по-скопосно и ведро. Да замязаме на Хора без работа! 

Ето ви една рецепта за достъпно делнично добруване – стига да имате необходимия мерак, функционална пригодност и достатъчна доза късмет, щото то си е риск и утрепия, все пак! 

Обречен на много любови - 
по нашенски на курвалък! ... 
 
Венци, 28.09.2007

 
А ето с какво запълват мислите си драговерните вам през паузите между две телевизионни реклами или два сапунени сериала, а то е едно и също, и ако не вярвате – питайте Ванко Драголов, той ще потвърди!

„Къде са мъжети,  
къде са мъжети?" -  
се чудех аз снощи.
 

Генка, 23 август 2007  

Или, ако предпочитате елитарната позиция на наблюдател, присъединете се към изумителната по своя панорамен обхват констатация на ценителя – естет:  

Секси мацките са редки - 
бъка от дебели тетки!
 

ВБЛ, 03 август 2005 

Или, ако вече имате щастието да принадлежите към ложата на избраните – Великия орден на есемесното братство, може спокойно да прекарвате времето си по долупосочената схема, та постепенно, пълзешком или рязко, на подскоци, да придобиете облика на съвършения Човек без работа, блажено окъпан в благоуханията на небесната нирвана, заобикаляйки със своя GSM досадните процедури на религиозните доктрини, свирепо допълвани от безброй болезнени екзорцистични практики! 

Ето я, любезни мои, заветната доктрина: 

Мама шие, мие, меси.

Тате пише sms-и. 

ТТ, 22.08.2006 

И понеже вече е време да свършвам – съдейки по нервния звън на кухненската посуда

– и понеже и най-елейната лекция губи сражението пред неустоимия лъх на топлата пържола – особено ако е сред всеотдайното обкръжение на пържените картофки

– и понеже виното ни чака (а то не обича да прави това!)

– и понеже, бездруго, есемесната колекция в най-скоро време ще влезе дори в първолашките читанки, та обстойният анализ на драгоценните творби нека оставим на благодарните потомци

– проникнат от съзнанието за историчността на Момента

– в тон с пасторалната прелест на настоящата вечер (па макар и навръх най-върлата зима)

– в противовес на мрачното настроение на някои наши декадентстващи другари, които най-безотговорно си позволяват да пишат:

 
В София е кучи студ. 
Има тук-таме и котки. 
След деня, изпълнен с труд, 
аз навън, в студа се моткам.
 

Мариан, 04.12.2007 

– бих украсил събитието с неповторимо нежните и известни всички нам редове: 

Шумяла есен във гората,  
цъфтяла пролет във полята... 

Приказка за Пешката, Дикенса   12 октомври 2007 

– и с цел подчертаване Коледния характер на сбирката, но в плътна съпоставка с противоречивия релеф на действителността – като функция от себичния характер на човешката природа, бих добавил следния гастрономически нюанс:

 
Пристигаха отблизо и далеч с торбички празни 
високи, ниски, хора разни. 
Във мислите си виждаха софрата бяла, 
отрупана със мръвки цяла...

 

Реквием за едно прасе, Мишо, 22 декември 2003  

– и за да знаем, все пак, с що за хора се налага да общуваме,

пък и по случай 4 – годишния юбилей на SMS – движението, 

– бих добавил само следното: 

Ангели по естество, 
и простаци, и естети, 
пишат си във Общество 
на мобилните поети. 
 
Да измислиш нещо мило, 
да го пратиш с sms 
не е стихоплетство гнило, 
а "плетение словес".
 

Мария, 26.11.2006  

--- 

Наздраве!

ТТ, 14.12.2007 (20:57)
 

Писмото, с което ТТ прати това "юбилейно опусче":
Мили Ванко, привет!
 
Приложено, пращам ти опусче
във връзка с идеята за някакво юбилейно
писание относно естеството на СМС вълната.
 
Добре знам, че е дълго и тягостно.
Обаче нямах време и сили
да го направя кратко и задоволително.
 
Това е.
 
С обич - ТТ
 

Добави към любими (274) | видяно: 2685

  няма коментар

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Предишен   Следващ >
Коментарите (последните на мегдана)
Върви по дяволите, Принце!...
Щом ти се дава да си важна, не бива тъй да се отвръщаш. Вирни' нослето, драга ...
16/01/16 20:15 ОЩЕ...
от kapi

пенсионер …
'Бе Тошко, к'во си се оклюмал? Я ставай и се изправи ! Така - небрежно, неприн...
15/01/16 23:49 ОЩЕ...
от kapi

пенсионер …
Мечтая си и аз така на слънчице да се препичам, да доживея старостта и бръчките...
14/03/15 20:37 ОЩЕ...
от Раца

Студен е паркът...
По добре за Марии Иване..., по- добре... Тъй де,..а и ти от една страна казваш...
21/01/15 21:51 ОЩЕ...
от Дикенса

Студен е паркът...
По добре за Марии Иване..., по- добре... Тъй де,..а и ти от една страна казваш...
21/01/15 21:51 ОЩЕ...
от Дикенса

НОВОГОДИШЕН СМС (2015)
Тоя Петрарка няма оправяне. Прочел един прекрасен стих : Меко и топло. Следобе...
02/01/15 23:26 ОЩЕ...
от Дикенса

ttolev.wordpress.com
[URL=http://ttolev.wordpress.com/2014/12/24/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD...
29/12/14 22:19 ОЩЕ...
от tester

ttolev.wordpress.com
[URL=http://ttolev.wordpress.com/2014/12/28/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8...
29/12/14 22:17 ОЩЕ...
от tester

Какво направих?...
... Ех, Раца, аз благодаря за думите, които рече. Денят, така е, изгоря – ...
21/12/14 11:05 ОЩЕ...
от Тодор Толев

Какво направих?...
Какво направи! То е толкоз много! Търкаляйки се с дните си нататък, към тебе в...
20/12/14 22:18 ОЩЕ...
от Раца

  : Начало :: ИЗБРАНИ SMS-и :: ПОЕМИ и др. :

Римувани SMSи

www.dragolov.net | иван груев