Търсене:
  Начало arrow ДРУГИ ТЕКСТОВЕ arrow АНАЛИЗИ arrow ОПИТ ЗА ЛИТЕРАТУРЕН АНАЛИЗ - 2
неделя, 09 май 2021 
: Начало :: ИЗБРАНИ SMS-и :: ПОЕМИ и др. :
 
КАЛЕНДАР-КЛАСАЦИЯ
НАЙ-ЛЮБИМИ
НАЙ-ЛЮБИМИ и НОВИ
ЯНУАРИ, 2015 г.
ВСИЧКИ SMS-и
ДРУГИ ТЕКСТОВЕ
АВТОРИ
КОМЕНТАТОРИ
ТЕМИ
КОНТАКТИ & ЧЗВ
РЕДАКЦИОННИ
 
КОЛЕДНА ИГРА 2009
СВЪРЗАНИ НЕЩА


РЕКЛАМА

NO!FM

това е радио

КЪСМЕТЧЕ
Я кликни!

ОПИТ ЗА ЛИТЕРАТУРЕН АНАЛИЗ - 2 Печат имейл
Автор ТТ   
понеделник, 20 август 2007

 

Мили Ванко, привет!
 
В изпълнение на почина да се опитвам
да ти доставям майтапчета, след твоята
благословия, ето - пращам ти поредното:

... И с магарешки инат
пъна се, опъвам врат
и поглеждам изпод вежди
две-три мърляви надежди... :-)

Автор ТТ
сряда, 15 август 2007

 


 
ОПИТ ЗА ЛИТЕРАТУРЕН АНАЛИЗ
 
 
Добра илюстрация на опита за некоректна подмяна на сериозния литературен продукт с ялово себеанализиране и досаждащ хленч се явява неотличаващото се с оригиналност произведение на вече поомръзналия наш sms-автор – «...И с магарешки инат...». Естествено, не толкова художествените му качества (защото такива по същество няма), колкото ловкостта, с която този квартален стихоплет атакува добрия литературен вкус, заслужава вниманието на настоящия анализ.
 
Показателна е встъпителната теза: «... с магарешки инат»   – дръзко и безпардонно – се опитва авторът да впечатли доверчивия читател – та дано с взлом проникне в териториите, до които иначе с право не би имал достъп. В подобно отъждествяване, литературният герой преднамерено се стреми да пофлиртува с пасторалните рефлекси на аудиторията, но опитът е неуместен, архаично встрани от талвега на епохата и дразнещо под нивото на поетичния вкус на съвременника. Та нима в разцвета на глобализацията, в зората на всепланетното братство на съсловия, нации и раси, ние можем да предложим единствено този достоен за съжаление принос – печално прословутия наш балкански «магарешки инат»?! Що за национален нихилизъм, що за вулгарно опошляване на великия интеграционен процес, триумфално белязал началото на новото ХХІ столетие!
 
И неуспял да превъзмогне тесния формат на оскъдната си художествена фантазия, авторът самонадеяно продължава с фамилиарно-недодяланата фраза: «... пъна се, опъвам врат...». Уместно е да се запитаме – защо ниската технологичност на така бравурно акламираните трудови усилия е привлякла авторовото внимание? Дали само защото напъването и обтягането на врата е характерен маркер на магарешкия дух, идиопатична същност и житейска самоизява на това иначе нелошо и непридирчиво нашенско добиче? С увереност бих възкликнал: Не! Защото, изводимо от собствения си примитивен житейски опит и в тон със собствената си тромава поведенческа стратегия, авторът е отъждествил обема и интензитета на положените усилия с количеството и качеството на свършената работа! Но съвсем заслужено – тъкмо за него (и подобните нему) става валидна справедливата, ала изпълнена с горчива ирония реплика: «вие, драги мои, не работите, вие само се блъскате!».
 
Особено показателен за ретроградното верую на автора е почеркът, с който литературният герой се съотнася с императивите и параметрите на днешната социална реалност. «... И поглеждам изпод вежди...» – безцеремонно заявява той – всичко онова, което нам обществото предлага. Тук питам аз: дали наистина този литературен троглодит, този безнадежден реликт от мрачни времена – има самоувереността да «поглежда изпод вежди» благата на всеобятното консуматорство, хармонията на съвременното наше гражданско битие? Правото да живееш и правото да умреш, правото да имаш и суверенният избор – да нямаш, правото да бъдеш и правото въобще да не бъдеш – нима това са нещата, които – както лукаво ни съветва той – би следвало читателят да гледа изпод вежди? Не! Това не е благородният скептицизъм на литературните титани! Това е злобната махленска андрешковщина на шепа вечни недоволници! Не ги слушайте тях!
 
И напълно в тон с мракобесния патос на на тази евтина литературна сугестия иде финалното послание: «... две-три мърляви надежди...». Нима това е достойната цел за огромното, пък било и магарешко усилие?! Нима днес, когато палитрата от възможности пред нас е пъстра както никога, авторът има правото да натрапва собствените си скудоумни въжделения, та с тях да замести зашеметяващата грандиозност на величавия Европейски проект?! Но може би тук ще съзрем и справедливото възмездие над всички тези бардове на съвременната неофобия – защото, обричайки се сами на изолация, те остават встрани от железния поход на всепобедната нова цивилизация!
 
Колко изкусително някои автори – вместо вещо да се извисят над делничното и маловажното в своята епоха – каквато е ролята на истинското голямо Изкуство –   предлагат като опит за обобщение своите жалки премеждия и ипсаторските потрепвания на немощно-неплодородния си егоцентричен дух! Но истинската sms-литература безкомпромисно ще отстрани всеки опит за злоупотреба с търпението на читателя и неговото доверие в сияйната идилия на светлото наше бъдеще!
 
с обич - тошко

 

(ТТ)   (sms)  

 


Добави към любими (224) | видяно: 2361

  коментари (5)
1. от Този имейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка, за да го видите website, на 20-08-2007 22:31
Възхитен съм!  
Особено ми харесва: "Това е злобната махленска андрешковщина на шепа вечни недоволници! Не ги слушайте тях!
 
А това?! - "Показателна е встъпителната теза: «... с магарешки инат» – дръзко и безпардонно – се опитва авторът да впечатли доверчивия читател – та дано с взлом проникне в териториите, до които иначе с право не би имал достъп." 
 
И останалото, и то на мах! 
Какво повече?!
2. от Този имейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка, за да го видите website, на 20-08-2007 22:38
П.П. 
Ами това: 
"...литературният герой преднамерено се стреми да пофлиртува с пасторалните рефлекси на аудиторията..."
3. от Мария Донева, на 02-09-2007 20:01
"Филоложка лудва по литературните анализи на психиатър" 
 
из страниците на прогресивния печат
4. от Този имейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка, за да го видите website, на 03-09-2007 06:30
Заглавието "Филоложка лудва по литературните анализи на психиатър" ме заинтригува. Но къде е самият текст? Къде е текстът? :) 
Очаквам поне линк.
5. от Тодор Толев, на 03-09-2007 07:44
И по-страшно има:  
"Филоложка лудва по психиатричните тиради на литератор".  
:) :) :)

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Предишен   Следващ >
Коментарите (последните на мегдана)
Върви по дяволите, Принце!...
Щом ти се дава да си важна, не бива тъй да се отвръщаш. Вирни' нослето, драга ...
16/01/16 20:15 ОЩЕ...
от kapi

пенсионер …
'Бе Тошко, к'во си се оклюмал? Я ставай и се изправи ! Така - небрежно, неприн...
15/01/16 23:49 ОЩЕ...
от kapi

пенсионер …
Мечтая си и аз така на слънчице да се препичам, да доживея старостта и бръчките...
14/03/15 20:37 ОЩЕ...
от Раца

Студен е паркът...
По добре за Марии Иване..., по- добре... Тъй де,..а и ти от една страна казваш...
21/01/15 21:51 ОЩЕ...
от Дикенса

Студен е паркът...
По добре за Марии Иване..., по- добре... Тъй де,..а и ти от една страна казваш...
21/01/15 21:51 ОЩЕ...
от Дикенса

НОВОГОДИШЕН СМС (2015)
Тоя Петрарка няма оправяне. Прочел един прекрасен стих : Меко и топло. Следобе...
02/01/15 23:26 ОЩЕ...
от Дикенса

ttolev.wordpress.com
[URL=http://ttolev.wordpress.com/2014/12/24/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD...
29/12/14 22:19 ОЩЕ...
от tester

ttolev.wordpress.com
[URL=http://ttolev.wordpress.com/2014/12/28/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8...
29/12/14 22:17 ОЩЕ...
от tester

Какво направих?...
... Ех, Раца, аз благодаря за думите, които рече. Денят, така е, изгоря – ...
21/12/14 11:05 ОЩЕ...
от Тодор Толев

Какво направих?...
Какво направи! То е толкоз много! Търкаляйки се с дните си нататък, към тебе в...
20/12/14 22:18 ОЩЕ...
от Раца

  : Начало :: ИЗБРАНИ SMS-и :: ПОЕМИ и др. :

Римувани SMSи

www.dragolov.net | иван груев