Търсене:
 
неделя, 17 януари 2021 
: Начало :: ИЗБРАНИ SMS-и :: ПОЕМИ и др. :
 
КАЛЕНДАР-КЛАСАЦИЯ
НАЙ-ЛЮБИМИ
НАЙ-ЛЮБИМИ и НОВИ
ЯНУАРИ, 2015 г.
ВСИЧКИ SMS-и
ДРУГИ ТЕКСТОВЕ
АВТОРИ
КОМЕНТАТОРИ
ТЕМИ
КОНТАКТИ & ЧЗВ
РЕДАКЦИОННИ
 
КОЛЕДНА ИГРА 2009
СВЪРЗАНИ НЕЩА


РЕКЛАМА

NO!FM

това е радио

КЪСМЕТЧЕ
Я кликни!

НИКУЛДЕНСКИТЕ РИБИ – ХЕПИЕНД! Печат имейл
Автор ТТ   
понеделник, 06 декември 2010

Понеделник, 6 Декември 2010 г. Стоя си пак аз в Радневската болница и пълня времето с делничности. И изведнъж То се случи! Верно, братлета, случи се, хем точно в 13 ч. 26 мин, ще рече – почти по обед! И ме завари неподготвен. Защото е известно, че е присъщо на човек да бъде неподготвен, зер иначе животът щеше да е непоносим с безпощадната си предизвестеност.

А ако ти се случи нещо хубаво, хем си неподготвен, хем ти е някак гузно – как пък на мен, ами какво ще кажат хората, мислиш си ти, пък и леко недоволство понякога сълзи отвътре – щото днес е прието да се жалиш постоянно, за да ти съчувстват и да не се набиваш на очи... А след хубаво нещо не иде някак да мрънкаш...

И ето, братлета, какво се случи! Рибата пристигна! Никулденската риба от вчера пристигна днес! Не може да бъде – рекъл би скептикът. А скептици у нас – дал бог, много са, пък и питателна среда имат, и са народ весел и жизнерадостен – погледнете само с каква усмивка посрещат несгодите и им се радват! Но този път – ядец на скептиците – рибата дойде, и биде документирана, изчистена и приготвена. Пир!!!

Редно е да отбележа, че само половината от обещаното ни дадоха, защото другата част пратили в Дома на инвалида, Стара Загора. Нищо и нека! И те са хора, и те риба обичат! От нашите никой ни дума напротив не изрече!

А аз се отдадох на умозаключения. Известно е, че психиатрите са народ съзерцателен и много склонен към мъгливо мъдруване. То им е способ за оцеляване, адаптивен ресурс един вид, пък и те, като всеки, обичат да кокетират с с ексцентричността си – например, чрез внезапни пристъпи на почти мистична вглъбеност. Това сторих и аз, вглъбих се.

И се вгълбих здравата, да ви кажа, щото мистерията беше пълна! Риба – явно не същата от вчера, явно пак прясно конфискувана от същия онзи Представител на държавната власт, който вчера ... и прочие (моля, вижте предходния репортаж). Ала този път успешно предадена нам за празнично изяждане. Как стана това?!

С присъщата на психиатрите невъзмутима методичност и аналитичен патос, започнах да изграждам хипотеза след хипотеза. С коя да започна, братлета, та белким заедно стигнем до истината?

Например – явил се Юнак, едър и силен като багерите на рудник Трояново – север, ербап и човеколюбив, а дали е бил със стоманен поглед и почти бръсната глава – това ми остана неясно, награбил Онези, които не дават рибата и им рекъл с дрезгава императивност: „Пичове!!! Не ва ли е срам, бе! Я бързо да си оправяте говната, че да не ва зашаткам ей ся! ... Не ме гледай опулено, на бегом те искам! Маррршшш!!!”. И онези бързо дали рибата, мучейки извинения...

Или са били Извънземни. Два броя. С големи очи, със зелена кожа, както му е реда, а иначе дребнички. И са установили Отклонение (обещана, но неподарена риба) в квадрант AZ-WsR 98700014 на нашата Галактика, и са щракнали с единствения си дълъг пръст върху преносимия ГОТГО (Генератор за Отстраняване на Тъпанарски и Гадни Отклонения), и от някакво паралелно четвърто измерение изведнъж въпросната риба се материализирала, че даже – и в тавите наредена!

Или това ще е бил Еврочиновник някакъв, сходен с Извънземните впрочем – сух, с безизразно лице, който с метален тембър изрекъл на Подчинения си: „Как си позволявате да не спазвате Директива А6-574 на ЕС! Знаете ли какво ще кажат в Брюксел за това! Незабавно осигурете риба, но внимавайте с крилете, за тях има отделен стандарт!”. „Хрилете” – плахо възразил Подчиненият, но Еврочиновникът го прекъснал раздразно: „криле е написано в директивата, рибите нямат хриле! Изпълнявайте, моля, и без коментари!”

Ами, ох мамо, ако са били Призраци! Цяла нощ, терзан от угризения, Собственикът на рибата ходел от ъгъл до ъгъл, пушел Марлборо и гълтал валидол, а отвън! Отвън! Ужассс! В хладната беззездна нощ бледо-зелени лица надничали през прозореца му, драскали с нокътчетата на костеливите си пръстчета по стъклото и жално скиммтяли: „Чичко! Миличък чичко! Гладни сме... От глад сме мъртви!... дай малко рибка!... Дай!...” И призори разкаяният Собственик дал рибата, избирайки все пак, по-дребните парчета...

Пък може и Фея да е била! Онази, прочутата Добра Фея, със съвсем истинска вълшебна пръчица (автоматична, със зарядно устройство, Made in China), и докоснала с пръчицата си тя Собственика в лявото подребрие, и се появило там сърце, и затупкало, затупкало... И рекъл той на Стопанката си – Пено, мари, тури в един казан от от онази риба, ама не всичката, еййй, че знайш ли после!, че да я дадем на психоболницата, да хапнат хората там малко рибка за Празника! Еми тъй де, христиени сме все пак!

А защо не допуснем намесата на рояк разгневени Журналисти, а ядосат ли се – те направо на оси стават, и как тези Журналисти са погнали въпросния Собственик, жужейки: „Пуссссни рибата! .... Рибата пуссссни, сссскъпернико!..... Просссстак!”. А той търчал насам и натам, всуе се бранел – от журналисти отърване има ли? Па накрая, разплакан от болка, сам занесъл рибата до портала на болницата, напръскал с кортикостериоден антихистаминов спрей нажиленото си лице и отишъл да дава интервю...

Или, всъщност, причината е във всички вас, мили мои любезни състрадатели! Които написахте толкова много и хубави думи за случая! Защото е известно, че дори капчица човещина да има у всеки от нас – ако се сберат тези капчици по много, такъв дъжд ще ливне – та и Сахара мочурище ще стане! Дали от вашите думи – ядни, топли, съчувствени и искрени не се събра необходимото, та по неведом начин направо чудо стана! Лично аз този вариант най-го предпочитам, защото съм запазил детинския си навик да вярвам понякога в доброто...

Както и да е. Рибата е вече факт – а аз, от името на радневските пациенти,  много благодаря на ДВСК – Стара Загора и тяхния храбър и човечен Радневски представител!

Добави към любими (221) | видяно: 1891

  няма коментар

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Предишен   Следващ >
Коментарите (последните на мегдана)
Върви по дяволите, Принце!...
Щом ти се дава да си важна, не бива тъй да се отвръщаш. Вирни' нослето, драга ...
16/01/16 20:15 ОЩЕ...
от kapi

пенсионер …
'Бе Тошко, к'во си се оклюмал? Я ставай и се изправи ! Така - небрежно, неприн...
15/01/16 23:49 ОЩЕ...
от kapi

пенсионер …
Мечтая си и аз така на слънчице да се препичам, да доживея старостта и бръчките...
14/03/15 20:37 ОЩЕ...
от Раца

Студен е паркът...
По добре за Марии Иване..., по- добре... Тъй де,..а и ти от една страна казваш...
21/01/15 21:51 ОЩЕ...
от Дикенса

Студен е паркът...
По добре за Марии Иване..., по- добре... Тъй де,..а и ти от една страна казваш...
21/01/15 21:51 ОЩЕ...
от Дикенса

НОВОГОДИШЕН СМС (2015)
Тоя Петрарка няма оправяне. Прочел един прекрасен стих : Меко и топло. Следобе...
02/01/15 23:26 ОЩЕ...
от Дикенса

ttolev.wordpress.com
[URL=http://ttolev.wordpress.com/2014/12/24/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD...
29/12/14 22:19 ОЩЕ...
от tester

ttolev.wordpress.com
[URL=http://ttolev.wordpress.com/2014/12/28/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8...
29/12/14 22:17 ОЩЕ...
от tester

Какво направих?...
... Ех, Раца, аз благодаря за думите, които рече. Денят, така е, изгоря – ...
21/12/14 11:05 ОЩЕ...
от Тодор Толев

Какво направих?...
Какво направи! То е толкоз много! Търкаляйки се с дните си нататък, към тебе в...
20/12/14 22:18 ОЩЕ...
от Раца

  : Начало :: ИЗБРАНИ SMS-и :: ПОЕМИ и др. :

Римувани SMSи

www.dragolov.net | иван груев